Spring naar inhoud

Shoplifters of the world unite

26/08/2010

Met dank aan Morrissey van The Smiths voor deze sterke songtitel. Maar eigenlijk gaat deze column niet helemaal over winkeldieven, laat staan over een revolutie die ze zouden starten. Ondanks het feit dat het probleem van winkeldiefstallen blijft toenemen. Ik zocht gewoon een bruggetje naar mijn onderwerp, eerlijke prijzen, en kwam uit bij de niet zo nobele stiel van stelen.

Meedelen dat in veel sectoren de prijzen onder druk staan, is een open deur intrappen. Dit weekend nog op de zeedijk de prijzenslag van de verschillende eetgelegenheden in de gaten gehouden. Dagschotels variëren van 21 tot 14,5 euro over 12 euro en tenslotte zelfs eentje die een dagschotel, dat is een voorgerecht (waarschijnlijk een waterig soepje), een hoofdgerecht en een dessertje/koffie, kan aanbieden tegen de ronde prijs van 9 euro! Als ik naar de Delhaize ga om dezelfde ingrediënten te kopen, kom ik waarschijnlijk aan een hoger bedrag.

Zo komen we bij de prijzen(uitputtings)slag in de retail. Ik heb nog niet de kans gehad om een Red Market van Delhaize te bezoeken, maar ik kan me inbeelden waar ze de mosterd haalden in hun strijd tegen de Aldi’s, Lidl’s en vooral Colruyts van deze wereld. Hoedje af trouwens voor Colruyt. Steeds de laagste prijzen aanbieden en toch nog mooie bedrijfswinten voorleggen. Misschien moeten we het voltallige management van Colruyt het Departement Financiën in de volgende federale regering in handen geven. Dan maakt België eindelijk kans om het gat van 25 miljard in onze begroting te dichten.

Maar terug naar eerlijke prijzen. Ik dacht dat verkopen met verlies niet was toegestaan. Is het niet stilaan tijd om wat prijsindicaties (lees vooral niet; prijsafspraken) aan te geven in sommige sectoren? Bodemtarieven communiceren waaronder eigenlijk niet kan gegaan worden zonder het besef dat er iets ‘fishy’ aan de hand is? Of zondigen we dan tegen een basisregel van de vrije markt? Ik volg ook met veel interesse de experimenten van ondermeer een paar restaurants met het principe ‘pay what you want’. Benieuwd of de klanten eerlijke bedragen gaan neertellen.

“There is always someone who pays the (full) price” is een gekende uitspraak. Of het nu de beursspeculant is die zijn koers ziet dalen of de arme boer uit het Zuiden die geen cent meer krijgt voor zijn gewassen. Iedereen heeft baat bij correcte (basis)prijzen.

Ook in de reclamesector durven er weleens onbegrijpelijke offertes de deur uit gaan. “Om toch maar de job binnen te halen,” hoor je dan. Zeker in aanbestedingen waar meestal ongezond veel punten van de evaluering naar de prijs gaan, is dit een veel voorkomende ziekte. Trouwens, kunnen we bijvoorbeeld het circus van telkens weer diezelfde prijsaanvragen bij tientallen drukkers geen halt toeroepen door prijsindicaties of prijsvorken te communiceren waarbinnen elke redelijke opdracht moet vallen? Of werken drukkers met een dagverse marktprijs? Een houvast bieden dus voor twijfelende en onervaren klanten? Hebben onder meer de drukkers niet stilaan de bodemprijzen bereikt? Misschien eens opvragen bij Unizo hoeveel er de afgelopen maanden bankroet zijn gegaan. En dan spreken we nog niet over de pakweg de (film) productiehuizen.

Als je hoort en ziet wat sommige opdrachtgevers allemaal vragen voor welke schamele budgetten, of soms zelfs gewoonweg gratis in een pitch of consultatie, dan komen we toch aardig dicht in de buurt van winkeldiefstal. Daarom een oproep om weer wat “prijshygiëne” te hanteren. Mijn vroegere baas vertelde me altijd dat ik mijn leveranciers moest behandelen alsof ze morgen mijn beste klant zouden kunnen worden. Niet echt de filosofie van de doorsnee procurement manager. Laat ons vooral hopen dat deze laatsten zich niet gaan verenigen en de macht overnemen, want dan zal Morrissey een nieuwe klaagzang mogen aanvatten.

geert keyaerts

(strategic coach)

(deze column verscheen in PUB magazine 10, augustus 2010)

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: